Еко

Share

HYUNDAI се стреми
към устойчиво бъдеще

Hyundai разработи и популяризира богато разнообразие от чисти технологии, с визия за устойчиво бъдеще за европейските транспортни изисквания. Визията и стратегията на компанията й спечелиха признанието за една от "Най-добрите световни зелени марки на 2012 г." в доклада на Interbrand "50 световни зелени марки". Подреден на 17-то място, Hyundai беше един от най-високо класираните автомобилни производители. Interbrand отдели особено внимание на водещата роля в индустрията на Hyundai при развитието на технологии с нулеви вредни емисии чрез напредъка в развитието на водородните горивни клетки.

Електромобили с водородни горивни клетки

От 2000 г. насам, Hyundai се превърна в световен лидер в развитието на технологията с водородни горивни клетки, управлявайки най-големия в света изследователски център за горивни клетки в Корея. В Европа компанията участва в широк спектър от инициативи и партньорства, за да подпомогне популяризирането на водорода като "горивото на бъдещето".

ix35 Fuel Cell е третото поколение електромобил с горивни клетки (FCEV) от Hyundai, появил се след Santa Fe FCEV през 2000 г. и Tucson FCEV през 2004 г.

Той е истински жизнеспособен автомобил за ежедневието, запазващ безопасността, оборудването, удобството и динамиката на конвенционалния ix35, но отделяйки нулеви вредни емисии през ауспуха. Всъщност водата е единственият отпадъчен продукт при преобразуването на химическата енергия от водород в електрохимична енергия.

ix35 Fuel Cell е оборудван с електрически мотор с мощност 100 кВт (136 к.с.), който му позволява да развие максимална скорост от 160 км / ч. Двата резервоара за съхранение на водород, с общ капацитет от 5,64 кг, позволяват на автомобила да измине общо 594 километра с едно зареждане, като стартира надеждно при температури до минус 25 градуса по Целзий. Енергията се съхранява в 24 kW литиево-йонна полимерна батерия, съвместно разработена с LG.

Hyundai ix35 Fuel Cell въвежда няколко важни нововъведения спрямо своя предшественик, включително 55% по-голям пробег, 15% увеличение на горивната ефективност и 80% намаление на производствените разходи.

Един от най-модерните автомобили от този тип, възползващ се от непрекъснатото развитие и намаляване на производствените разходи, ix35 Fuel Cell е достъпен за по-широк кръг от клиенти от 2015 г.

Насърчаване на усвояването на водорода в Европа

С правителствени, организации с нестопанска цел и частни компании, които търсят по-ефективен транспорт за бъдещето, Hyundai помага да се поведе атаката, която да популяризира водорода като горивото на бъдещето за Европа, тествайки в момента седем екземпляра от ix35 Fuel Cell на континента.

През май 2011 г., след като бе подписан меморандум за разбирателство между Hyundai и град Копенхаген, производителят на горивни клетки Logic и Hydrogen Link, Hyundai достави автомобили ix35 Fuel Cell на кметовете на столиците на Дания, Норвегия, Швеция и Исландия. Целта на споразумението е създаването на инфраструктура за подпомагане на автомобилите FCEV в Копенхаген, град, който има за цел да изчисти въздуха си от въглерод до 2025 г.

По-късно същата година, Hyundai ix35 Fuel Cell бе избран от подкрепяния от Европейската комисия „Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking” за демонстрационен автомобил, който да се използва за тестване в реални условия и насърчаване развитието на технологията с водородни горивни клетки. Като част от инициативата, ix35 Fuel Cell бе предоставен на членове на Европейския парламент, комисари, служители в ЕС и други политически лица, които да тестват автомобила, като така се осигури отлична разпознаваемост на ix35 Fuel Cell и технологията с горивни клетки сред политиците.

В началото на 2012 г. Hyundai подписа меморандум за разбирателство с 12 други участници в индустрията за лансиране на схема, наречена UKH2Mobility. Тя разчита на опита на други инициативи, свързани с водорода в цяла Европа, за проучване на потенциала на водорода като гориво за автомобили с ултра ниски въглеродни емисии. Разчитайки на финансиране в размер на 400 млн. лири (500 млн. евро) от правителството на Великобритания, резултатите от схемата ще доведат до по-нататъшни стъпки за въвеждане на водород като по-масово разпространено гориво в Обединеното кралство.

Blue Drive поддържа изгарянето чисто

В краткосрочен план стратегията Blue Drive на Hyundai е фокусирана върху все по-чисти бензинови и дизелови модели за Европа, за да увеличи ефикасността и разшири ползите за околната среда.

Основните технологии, вградени в моделите Blue Drive, включват Integrated Stop Go (ISG), гуми с ниско съпротивление при търкаляне, система за контрол на алтернатора и индикатор за превключване на предавките, които насърчават по-ефективен стил на шофиране.

Тези практични и достъпни технологии работят за намаляване на емисиите, като предлагат отлични резултати в реални пътни условия. Например, новото поколение i30 Blue Drive отделя само 97 г/км CO₂ от 1,6-литров двигател с мощност 128 к.с. Това дава на автомобила най-доброто съотношение мощност-ефективност в неговия клас. Друг модел, отделящ под 100 г/км, е новият i20, най-малко замърсяващият конвенционален автомобил в Европа, който отделя само 84 г/км CO₂.

Система за регенериране на енергия

Когато автомобилът се движи на скорост, но със затворена дроселова клапа, спирачният ефект на двигателя генерира кинетична енергия, която се превръща в електричество и се съхранява в акумулатора. Това намалява както разхода на гориво, така и емисиите CO₂.

Преглед на работата

Velocity Energy
flow

© 2018 Hyundai. Всички права запазени.