Колко екологични са електрическите автомобили

Съвременните електрически автомобили произвеждат значително по-малко затоплящи планетата емисии от изпускателната тръба в сравнение с повечето автомобили с двигатели с вътрешно горене. Електромобилите също са по-екологични с течение на времето, въпреки процеса на производство на батерии с по-интензивни емисии. По-долу са разгледани различни аспекти на екобаланса.

По-зелено, отколкото може би си мислите.

Електрическите автоомбили позволяват 100% шофиране без емисии. Следователно те играят важна роля за намаляване на глобалните въглеродни емисии. Проучване, публикувано от The International Council on Clean Transportation, установи, че общите въглеродни отпечатъци на електрическите превозни средства са по-малки от тези на традиционните превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Научете повече по-долу.

Емисии на парникови газове през жизнения цикъл (g CO2/km)

Производство
Производство на батерии
Производство на водороден резервоар
Поддръжка
Разход на гориво
Производство на гориво
БенинБенинДизелДизелPlug-inPlug-inElectricElectricВодородВодород25025022522520020017517515015012512510010075755050252500
Източник: https://theicct.org/publications/eu-co2-FS6-jul2021

Международният съвет за чист транспорт (ICCT) е независима организация с нестопанска цел, основана да предоставя първокласни, безпристрастни изследвания и технически и научен анализ на екологичните регулатори.

Тяхното проучване, което е посочено по-горе, разглежда общите парникови емисии през жизнения цикъл на продукта с различни видове задвижващи механизми. Когато погледнете резултатите, представени в графиката, можете да видите, че един електрически автомобил може да има по-малък общ въглероден отпечатък от традиционните бензинови и дизелови автомобили – въпреки факта, че неговата енергийно интензивна батерия отделя повече CO2 при производствената си фаза от двигател с вътрешно горене.

В зависимост от националния енергиен микс, емисиите на CO2 за производството на горивото (бензин или електрическа енергия) варират в различните европейски страни, например Норвегия произвежда много енергия от хидроенергия и следователно не отделя почти никакъв CO2, когато генерира енергия за електрически превозни средства. От друга страна, страни като Германия или Холандия имат повече емисии на CO2 мощност. Но след като електрическата енергия бъде произведена, тя не отделя допълнителни емисии от ауспуха, както правят двигателите с вътрешно горене.

И така, колкото повече възобновяема енергия се използва за производство и зареждане на електрически превозни средства и колкото повече батерии се рециклират, шофирането на електрическо превозно средство става още по-екологично.

Вижте как IONIQ 5 издига устойчивостта на по-високо ниво.

Вижте как растенията се превръщат в компоненти. Цветята се превърнаха в боя, а рециклираните бутилки се превърнаха в плат. Екологичните материали се използват широко в IONIQ 5. Иновативното използване на естествени материали е друг принос към устойчивостта в нашите производствени процеси, което прави IONIQ 5 по-малко зависим от продукти на маслена основа

Производство

Производство и рециклиране.

The chassis of a Hyundai electric vehicle getting painted.

Въглеродните въздействия от производството на действителния автомобил са сходни дори при сравнение на електрическите с традиционните автомобили.

Въпреки това, производството на мощни батерии, които ви отвеждат толкова далеч, колкото искате, е процес, който отнема много енергия, като се започне с добива на суровини като никел, мед, кобалт, графит, неодим и литий.

Като цяло, енергията за построяването на автомобил е много по-малко от енергията, използвана за управлението му през целия му живот. Това означава, че когато електрическия автомовил е само на няколко години, то е компенсирало производствения си дефицит.

The positioning of the battery inside the Hyundai electric vehicles protecting you and the battery.

Електрическа глобална модулна платформа.

E-GMP побира широка гама от автомобили, разстояния на шофиране и начин на живот чрез стандартизирана система от батерии, оборудвана с технология, оптимизирана за електромобили
A battery from a Hyundai electric vehicle which can be reused or partly upcycled.

Обновяване и рециклиран.

Всички наши батерии са създадени да имат 2-ри и 3-ти живот. В резултат на това те могат да бъдат използвани повторно и/или частично преработени в система за съхранение на енергия от батерия с втори живот.
 1. A Hyundai research institution to improve their electric vehicles sustainability.

  Международна инициатив

  RE100, което означава „100 процента възобновяема енергия“, е глобална инициатива, ръководена от Climate Group, обединяваща най-влиятелните бизнеси в света, ангажирани със 100% възобновяема енергия. От членовете се изисква да представят средносрочни до дългосрочни планове за осигуряване на енергия от възобновяеми източници в рамките на една година след присъединяването. Hyundai е член от 2021 г.
 1. 1
 1. A Hyundai green factory trying to improve their electric vehicles sustainability.

  Преобразуване към възобновяема енергия

  Важен крайъгълен камък в нашите планове за въглеродна неутралност е преминаването към използване на 100% възобновяема енергия във всички наши производствени предприятия по света до 2045 г. В Европа ще започнем с първото преобразуване в нашия завод в Чешката република.
 1. 1
 1. Hyundai construction robots which will be using 100% renewable energy worldwide by 2045.

  Доставна мрежа.

  Важен двигател на конкурентоспособността на Hyundai в сектора на електрическите автомобили е нашата мрежа от изключителни доставчици на части. Hyundai ще продължи да наблюдава и подкрепя всички партньори в тяхното собствено въглеродно неутрално пътуване, предоставяйки насоки, обучение и създавайки програма за сътрудничество за цялата ни верига за доставки, включително суровини.
 1. 1
 1. Hyundai construction robots which will be using 100% renewable energy worldwide by 2045.

  Отвъд екологичността: интелигентни растения.

  Центърът за иновации на Hyundai Motor Group в Сингапур (HMGICS) ще служи като център за създаване на иновативна екосистема за мобилност и изследване на веригата за стойност, свързана с мобилността, включително доставка на автомобили, тестово шофиране и други услуги. HMGICS ще се развие в производствен център с нулева мрежа чрез генериране на слънчева и водородна енергия. 1
 1. 1
A pregnant woman standing in front of a beautiful lake.

Въглеродна неутралност 2045.

Hyundai е в процес на постигане на въглеродна неутралност до 2045 г. чрез неутрализиране на емисиите на CO2 на всички етапи на производство и експлоатация.

Материали

Призоваваме ви да създадете по-устойчив свят.

Инженерите и дизайнерите, които разработиха IONIQ 5 правят всичко възможно, за да променят света. Използването на екологично чисти и естествени материали например прави IONIQ 5 по-малко зависим от продукти на нефтена основа. Сега е твой ред.
 1. For each Hyundai IONIQ 5 plastic bottles are shredded into chips for sustainable upholstery fabric.

  Рециклирани бутилки, превърнати в плат.

  За всеки IONIQ 5 до 32 пластмасови бутилки се раздробяват в пластмасови частици. Тези частици се стопяват и се въртят в конец, който прави привлекателна, тъкана тапицерия

 2. Hyundai uses bio components extracted from sugar cane and corn as sustainable materials for the IONIQ 5.

  Растенията станаха компоненти за седалки и килими.

  Тъканта на седалката, тавана и колимите на купето включват био компоненти, извлечени от захарна тръстика и царевица, докато кожата, използвана във вътрешността на IONIQ 5, е боядисана с ленено масло.

 3. Hyundai IONIQ 5’s doors and crash pads are painted with bio paint that includes oil extracted from plants.

  Цветята станаха боя.

  Вратите и голяма част от панелите на IONIQ 5 са боядисани с био боя, която включва масло, извлечено от растения като разпица и царевица.

  Portrait of Chanki Park, Senior Colour and Trim Designer in the Hyundai CMF Team.
  Използването на рециклирани бутилки може да вдъхнови хората да се замислят как продуктите, които лесно се изхвърлят, могат да бъдат превърнати в нещо ново. Разбира се, би било по-добре, ако бутилките изобщо не съществуват.

  - Chanki Park, Senior Color and Trim Designer in the Hyundai CMF Team -

  Открийте нашите електрифицирани модели.

  1. 1
  2. 4

  *Показаните стойности са според комбинирания цикъл на WLTP. Пробегът може леко да варира в зависимост от пътните условия, вашия стил на шофиране и температурата. Също така зависи от вида на оборудваните гуми. Техническите данни не са окончателни.

  ** Времето за зареждане се базира на зареждане с 32A wallbox и 3,3 кВ OBC. Времето за зареждане може да варира в зависимост от наличните условия на зареждане, включително типа и състоянието на зарядното устройство, температурата на батерията и температурата на околната среда в точката на използване.

  ;